25 november toert de oranje loper door Limburg in het kader van Orange The World

Door: FAM! - Heidy Amory
Geplaatst op: donderdag 18 november 2021

Update: In verband met de actuele situatie rondom Corona is het inmiddels geen toer meer door Limburg, maar worden de oranje lopers volledig lokaal georganiseerd. Wij verzoeken iedereen die hier een kaars komt halen om voldoende afstand van elkaar te bewaren.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu harder nodig dan ooit. Help mee en laat zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt! In Nederland? Ja in Nederland! Vaak wordt gedacht dat gendergeweld alleen plaatsvindt in ontwikkelingslanden. Helaas is niets minder waar. Zo staat Nederland zelfs op de derde plek in Europa als het gaat om femicide, ofwel vrouwenmoord. Aan femicide gaat vaak een patroon van structureel geweld vooraf: dwangmatige controle, stalking en fysiek (huiselijk) geweld. Nederland staat op de derde plaats van landen in Europa waar femicide het meeste voorkomt. Hoog tijd voor bewustwording. Geweld tegen vrouwen komt in Nederland heel veel voor. En in alle lagen van de bevolking.

Er is geen beleid
In de politiek wordt lang niet altijd rekening gehouden met de risico’s voor vrouwen; zo leidde de avondklok en de lockdowns tot een forse toename van seksueel geweld, huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag online. Zo meldt Rutgers dat 8 procent van meisjes te maken heeft gehad met seksueel geweld tijdens de Corona periode en 3 procent van jongens. Hier was gedurende de pandemie weinig aandacht voor.

Niet meer zwijgen
In negen van de tien gevallen van geweld tegen vrouwen is de dader een man, meestal een bekende van het slachtoffer. Gelukkig zijn de meeste mannen geen geweldpleger, maar pleger of niet, bijna iedereen zwijgt over dit onderwerp. Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Het is dan ook noodzakelijk om mannen te betrekken bij de oplossing. Mannen moeten zich uitspreken over en tegen gender gerelateerd geweld en elkaar er op aanspreken als het gaat om seksistische grapjes en/of ongepast gedrag.

Wat gaan wij doen?
In Limburg hebben de gemeentes Beekdaelen, Maastricht, Roermond en Weert de handen ineen geslagen en spreken zich uit tegen gendergeweld! Op 25 november toert de oranje loper door deze gemeentes. Op deze oranje loper gaan we in gesprek met mensen en vragen we aandacht voor het geweld tegen vrouwen. Samen met Stichting FAM!, SMKK, Ladies' Circle Roermond, Ladies' Circle Weert, Zonta Mergelland, de Ronde Tafel Roermond en Soroptimistclub Mosaïk-Limburg worden oranje kaarsen uitgedeeld met een flyer met feiten over gendergeweld. De kaars staat hierin symbool voor steun vragen voor iets dat moeilijk is en voor liefde, licht en warmte.


Programma

Beekdaelen, op de Markt in Nuth van 10.00 tot 11.30
Maastricht, op de Markt van 12.00 tot 13.30
Roermond, op het Kloosterwandplein van 14.00 tot 15.30
Weert, bij de bibliotheek van 16.00 tot 17.30

Wat vragen we aan jou?

Wil je meehelpen en laten zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt? Wij delen tijdens de tour door Limburg oranje kaarsen uit. Maak een foto van een (dan brandende) kaars en plaats deze op de sociale media met de hashtag #orangetheworldlimburg tijdens de campagne met de einddatum 10 december 2021. Onder al deze berichten verloten wij een aantal leuke prijzen. De winnaars maken wij bekend op onze social mediakanalen.

Maak geweld bespreekbaar, het taboe moet doorbroken worden. Geweld is NIET OKÉ!

#orangetheworldlimburg #orangtheworld #stopgeweldtegenvrouwen #geweldisnietokeBijlage (klik om te downloaden):Meer informatie: famnetwerk.nl
Aanmelden: info@famnetwerk.nl
     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.Naam


Email


Uw reactie