Dak- en thuislozen op bezoek bij de Paus 11-13 november 2016

Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: maandag 28 november 2016

Van 11 tot en met 13 november nodigde Paus Franciscus 6000 dak- en thuislozen uit in Rome.
Vanuit Nederland reisde een bus met 39 dak- en thuislozen uit Amsterdam, Eindhoven en Limburg naar Rome voor een ontmoeting met deze bijzondere Paus. De begeleiding van deze reis was in handen van Drugspastoraat Amsterdam, Stichting Ervaring die Staat, de Dienst Kerk en Samenleving en netwerk DAK. Een onvergetelijke reis voor deelnemers en begeleiders!

Een bonte stoet van bijna 50 Nederlanders trok door Rome. Samengekomen uit Amsterdam, uit Eindhoven, uit verschillende plaatsen in Limburg. Mensen met allemaal een eigen verhaal, een verhaal dat vaak heel diepe sporen in hen heeft achtergelaten. In korte tijd groeit er saamhorigheid in de groep: het maakt al gauw niet meer uit waar je vandaan gekomen bent en of je dakloos of begeleider bent (de lijntjes daartussen zijn maar dun; we staan dicht bij elkaar). Het wordt één groep, die zo vaak niet gezien en geteld wordt. Maar door dit bezoek aan de paus groeit er het besef dat we toch wél gezien en in tel zijn!

Eén van onze mannen is geraakt, onder de indruk en geëmotioneerd door de ontmoeting met de paus; net als wij allemaal. Omdat we voelen hoe bewogen en betrokken deze paus is, hoe dichtbij hij juist bij deze mensen komt en hij met felheid protesteert tegen het onrecht dat veel mensen op straat moeten leven. Hij noemt ze “de parels van de straat”. Niet om het goed te praten dat zij op straat leven, maar om te benadrukken dat zij allemaal iets moois en iets kostbaars in zich hebben en als een oproep aan de andere mensen: “kijk naar ze, heb oog voor ze en zie hoe mooi en kostbaar deze mensen zijn!

Van te voren was er afgesproken dat uit elke groep daklozen één uit die groep de paus zou ontmoeten, iets met hem mocht delen, door hem gezegend zou worden en ook persoonlijke dingen uit de groep zou laten zegenen. Iris zou namens onze groep dit doen. Een kleine vrouw, 56 jaar, bescheiden, maar met een mooie heldere blik en in staat om dingen goed te verwoorden. De paus luisterde naar haar, had oog en aandacht voor haar, raakte haar aan en zegende haar; en via Iris voelde de hele groep zich gehoord, gezien, aangeraakt en gezegend.

De organsiaties
Netwerk DAK
Netwerk DAK bundelt ruim 100 organisaties van inloophuizen, buurtpastoraat en drugs- en straatpastoraat in Nederland en Belgie. Die bieden elk op eigen wijze een plek voor buurtbewoners en mensen in kwetsbare wijken en stadsdelen. Ontmoeting, zingeving, geestelijke zorg en presentie zijn kernwoorden voor de 100 theologisch en agogische geschoolde medewerkers en duizenden vrijwilligers die in deze organisaties werken.
www.netwerkdak.nl

Ervaring die staat
Ervaring die Staat ondersteunt en begeleidt mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteiten, maar ook bij hun talenten en dromen. Krachtgericht werken staat centraal, net als zelfregie en medezeggenschap. Wij willen mensen weer op het spoor brengen van hun eigen kracht en talenten. En het geloof in zichzelf laten terugvinden. Dit doen we door de organisatie samen van onderaf op te bouwen. Onze vrijwilligers en medewerkers komen vanuit verschillende achtergronden en levenservaringen bij elkaar. Zo zijn onze ervaringsdeskundigen (ex)dak- en thuislozen uit de stad. Zij bieden ieder eigen deskundigheid, die ze vanuit hun kennis en ervaring hebben opgebouwd. Deze ervaring geeft ze de intuïtie of het fingerspitzengefühl om anderen op de juiste manier kunnen ondersteunen, vanuit het perspectief van de ander.
www.ervaringdiestaat.nl

Drugspastoraat Amsterdam
Wat men er ook van mag vinden, het gebruik van drugs is een feit. Het kent vele achtergronden, vaak ongelukkige, zelfs tragische. De risico’s van het gebruik, met name van harddrugs, zijn bekend. De weg terug is moeilijk. Drugs, vaak gezocht als bevrijding, vragen de vrijheid als prijs. Toch blijven ze lokken. Ook blijven problemen ontstaan, voor de gebruikers, voor hun omgeving. De meningen verschillen: over wat goed is voor de drugsgebruiker, over maatregelen tegen overlast, over het aanpakken van de drugshandel. Maar over één ding zijn we het eens: wie in nood is geraakt, moet hulp krijgen. God houdt van iedere mens, wie of wat die ook is.
Zo luidt ook onze grondhouding. We accepteren onze mensen zoals ze zijn en bewaken hun menselijke waardigheid, onvoorwaardelijk. We zoeken samen met hen naar zingeving in het bestaan. Met wie dit wil vieren wij samen onze band met God en medemens. We gaan belangeloos met hen mee op hun weg door het leven. We staan hen bij in hun dagelijkse zorgen, voor zover zij dat willen of nodig hebben. We bieden niet zozeer directe hulp maar wijzen eerder de weg naar de hulpverlening. We kennen de mogelijkheden in Amsterdam en wij bemiddelen waar mogelijk bij instanties en overheidsinstellingen.
www.drugspastoraat.nl

Dienst Kerk en Samenleving
De dienst Kerk en Samenleving zoekt aansluiting bij maatschappelijke ontwikkelingen in het licht van het kerkelijk denken hieromtrent met name van het Tweede Vaticaanse concilie. Voor het werk zijn twee vragen belangrijk. Welke dienst wil de kerk bieden aan de maatschappij? En: welke dienst ontvangt de kerk van de wereld in onze dagen?
De kerk kan daarbij aansluiten bij alles wat er aan goedheid, waarheid en gerechtigheid in de maatschappij aanwezig is. Op deze manier kan de kerk ertoe bijdragen dat zodanig waarden en normen worden geïntegreerd, dat de menselijkheid wordt gediend en dat menselijke activiteit een diepere zin en bron krijgt. Zo is de Dienst Kerk en Samenleving nauw betrokken bij initiatieven en projecten in de Limburgse samenleving rondom straat- en buurtpastoraat. Betrokken bij Inloophuizen en omvang van dak- en thuislozen in de Limburgse samenleving.



Bijlage (klik om te downloaden):







     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie