Gooi geen (frituur)vet door gootsteen of toilet, maar recycle het!

Door: Waterpanel Noord - Brigit Smit
Geplaatst op: woensdag 21 december 2016

De schade, zoals verstopte riolen en verstoorde zuiveringsprocessen, kost de inwoners via de belastingen veel geld. Limburgse gemeenten, waterschappen en waterleidingmaatschappij roepen inwoners op om overtollig (frituur)vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar weg te brengen naar een inzamelpunt. Zeker in de maand december gebruiken inwoners veel vet bij het bakken van oliebollen, fondue of gourmet. Recycle het vet, net als plastic, glas en oud papier.

WAAR ZIJN DE INZAMELPUNTEN?

Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in het riool opleveren. Limburg heeft zo’n 120 inzamelpunten voor gebruikt (frituur)vet. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container voor gebruikt vet.

Het vet kun je op de gemeentewerf inleveren en bij steeds meer verenigingen, supermarkten en scholen. Op deze locaties staan gele kliko’s, waar het vet in verzameld wordt. De kliko’s worden opgehaald door recyclebedrijven die de oude oliën en vetten tot biobrandstof verwerken. Sport-, muziek- en buurtverenigingen kunnen meedoen en krijgen per liter ingezameld vet een vergoeding van het recyclebedrijf. Op de website www.vetrecyclehet.nl vind je hierover meer informatie.

VAN VET NAAR BIOBRANDSTOF, HOE WERKT DAT?

Uit landelijk marktonderzoek van Intomart GFK 2012 blijkt dat één derde van de consumenten resten olie of vet uit te pan (warm of koud) nog steeds wegspoelt onder de kraan. Op jaarbasis is 18.000 ton gebruikt frituurvet beschikbaar om in te zamelen. Dit is biobrandstof voor 15.000 auto’s per jaar. In het huidige verkeer kunnen hiervan met 5% bijmenging 300.000 auto’s per jaar rijden.
Hiervoor hoeven gebruikers van (frituur)vet alleen het vet in de oorspronkelijke verpakking terug te doen en vervolgens naar een inzamelpunt te brengen. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een plastic fles en dan inleveren bij het inzamelpunt.

VOORKOM VERSTOPPINGEN

De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kilo thuis verbruikt en 2,6 kilo in de horeca. In de horeca wordt op dit moment al zo’n 95% ingezameld, via consumenten nog maar zo’n 20%. Landelijk zijn er tussen de 150.000 en 300.000 verstoppingen per jaar. De reiniging van een liter oliebollenvet kost de waterschappen alleen al € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van het vet in de winkel. Het vet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Door gebruikt vet in te leveren bij een inzamelpunt hoeven er minder kosten te worden gemaakt, hier heeft iedereen baat bij.

Willen jullie helpen met dit onder de aandacht te brengen? Dat kan vrij eenvoudig, deel dit bericht op Social Media.
Bij voorbaat dank.



Meer informatie: www.frituurvetrecyclehet.nl




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie