KIDSPARTY 2018 TREKT RUIM 1400 KINDEREN JongNL, Scouting, en IVN ‘terug in de tijd’ bij De Locht in Melderslo

Door: JongNL Limburg - Leon Hoenen
Geplaatst op: zaterdag 31 maart 2018

In het weekend van 7 en 8 april organiseren 3 Limburgse jeugdorganisaties, samen met museum De Locht in Melderslo een KidsParty. ‘Onder het motto ‘Beleef het avontuur van je leven, maak een reis door de tijd met spel, creativiteit en natuurbeleving’, zullen maar liefst 1423 leden van JongNL, Scouting en IVN samen ontdekken, beleven en actief spelend bezig zijn in de buitenlucht in en om museum De Locht.’

Uit waardering voor het werk van JongNL, Scouting en IVN zal de gedeputeerde voor Werk en Welzijn Mevrouw Marleen van Rijnsbergen een bezoek brengen aan de KidsParty.

Met kinderen naar een museum, is dat nou leuk? Zeker, de locatie en het programma van de KidsParty 2018 is uitdagend en verrassend. Daar hoeven de 1400 kinderen, uit de hele provincie, zich dus geen zorgen over te maken. De kinderen krijgen een onvergetelijke dag van met veel doe-dingen, spel, creativiteit en bijzondere ontmoetingen en belevingen.
De vrijwilligers van De Locht hebben letterlijk alles uit de kast gehaald om de kinderen de Tijd van Toen te laten ervaren met klompen maken, manden vlechten, kaas maken, spinnen, koken op oude fornuizen, smeden, paard beslaan, plantpotje persen, boekdrukken, melk maken, brood bakken, popcorn maken, afdingen op een veiling en nog veel meer. Verder is er een echte Escaperoom, meeleeftheater, een Photo-Booth, een speurtocht naar play-mobile-poppetjes, een heuse tijdmachine én kinderen kunnen helpen bomen aankleden. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook oud-hollandse spelen en wordt er gezongen en gesprongen bij de KidsParty Radio of gaan ze op safari in de dorpsjungle en wordt ieders angst-factor getest bij de krioelende beestjes. Ook speelt een drumband op het plein, wordt er geknutseld, naar oude tractoren gekeken en mogen de kinderen eigen brandstempel zetten op een houten medaille.

De kinderen komen uit alle hoeken van Limburg: Brunssum, Heerlen, Herkenbosch, Roermond, Neer, Baarlo, Landgraaf, Blerick, Maastricht, Weert, Eijsden, Born, Voerendaal, Hoensbroek, Spaubeek, Sevenum, Gennep, Limbricht, Buchten, Maasbree, Ulestraten, Neeritter en Venray, met bussen naar Melderslo voor de zesde editie van de KidsParty. Eerder waren de Limburgse jeugdorganisaties al te gast in Sprookjesbos Valkenburg, Kasteeltuinen Arcen, Steinerbos in Stein, GaiaZOO in Kerkrade en speelpark Klein Zwitserland in Tegelen.

De genoemde organisaties richten zich met veel succes op de georganiseerde vrijetijdsbesteding voor jongens en meisjes, in de leeftijd van vier tot achttien jaar. De organisaties werken vanuit een eigentijdse spelmethodiek, die erop is gericht dat kinderen en jongeren zichzelf ten volle kunnen ontplooien. Tegelijkertijd kunnen ook de vele vrijwilligers zich daarbij verder ontwikkelen. Het werken in een thema, zoals ‘Beleef de tijd van Toen’, past helemaal in de werkwijze van genoemde organisaties. Op veel plaatsen in Limburg is een afdeling van JongNL, Scouting of IVN actief en worden, in leeftijdsgroepen clubavonden verzorgd met een veelzijdig programma rondom spel, natuurbeleving en creativiteit.

‘Letterlijk en figuurlijk vormen het buiten zijn, het buiten spelen en het beleven van de natuur - samen met spel en creativiteit - de pijlers van het methodisch jeugdwerk in Limburg’, aldus Leon Hoenen van JongNL die al vanaf de eerste KidsParty betrokken is bij de organisatie. ‘Spelen in de natuur heeft aantoonbaar positieve effecten op de gezondheid van kinderen. De natuur heeft bewezen invloed op de sociale vaardigheden die kinderen ontwikkelen. Wij bieden kinderen tijdens de KidsParty de gelegenheid samen te spelen in een natuurlijke omgeving’.

De KidsParty wordt afgesloten met een traditionele Boerenbruiloft. De deelnemende groepen hebben in de eigen club cadeaus gemaakt die ze tijdens de ceremonie aanbieden.

Wekelijks spelen in Limburg ruim 15.000 kinderen bij één van de genoemde organisatie onder begeleiding van opgeleide vrijwilligers. Vooral het actief buiten spelen wordt door de organisaties gestimuleerd. Veel van de activiteiten die georganiseerd worden door JongNL, Scouting en IVN vinden plaats in de buitenlucht. ‘Niet op de laatste plaats omdat het jeugdwerk ervan overtuigd is, dat natuurbeleving nodig is om kinderen en jongeren verantwoord te leren omgaan met de natuur’, vindt Sylvia Spierts van het IVN Limburg. De jeugdorganisaties in Limburg stimuleren het buitenspelen omdat het kinderen meer mogelijkheden biedt om motorische vaardigheden te ontwikkelen, voegt Karin Dubois van Scouting Limburg toe. Buitenspelen en respect voor de natuur en het milieu zijn onlosmakelijk verbonden met het methodisch jeugdwerk.

Bijlage (klik om te downloaden):Locatie: DE LOCHT MELDERSLO
     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.Naam


Email


Uw reactie